Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Piaseczno

Utylizacja oleju spożywczego

Odpowiednia utylizacja oleju spożywczego w branży gastronomicznej - pubach, restauracjach itd. jest bardzo istotną kwestią. Co zrobić ze zużytym olejem? Na co zwracać szczególną uwagę? Każdy z nas, nie tylko właściciel baru czy restauracji powinien wiedzieć co w takiej sytuacji powinno się robić. 

Olej spożywczy - nieodzowny element w branży gastronomicznej

Użycie różnego typu olejów stanowi nieodłączny element przygotowywania szerokiej gamy posiłków. Niemalże każdy z nas doskonale wie czym jest olej roślinny czy popularna ostatnimi czasy oliwa z oliwek. W branży gastronomicznej zużycie oleju liczy się nawet w setkach, jeśli nie w tysiącach litrów - szczególnie jeśli mamy do czynienia z tzw. smażeniem głębokim - np. frytek, różnego rodzaju mięs itd. gdzie nawet na jedną ich porcję potrzeba bardzo duże ilości tego płynu. Zużyty olej roślinny niestety nie nadaje się do ponownego użycie, jeśli zrobilibyśmy to, to prawdopodobnie klienci restauracji wytaczali by nam procesu z powodu kłopotów żołądkowych. Dlatego właśnie niezwykle istotną kwestią jest jego odpowiednia utylizacja.

logo-trafin-oil

Jak przebiega utylizacja oleju? Jakich błędów unikać?

Największym błędem popełnianym wręcz nagminnie przez pracowników różnego typu restauracji jest wylewanie tłuszczów bezpośrednio do kanalizacji. Musimy zdawać sobie sprawę, że taki olej roślinny kiedy utraci swoją bardzo wysoką temperaturę staje się bardzo twardy. Może to doprowadzić do zapchania rur i uszkodzenia naszych zlewów lub toalet. Jak więc prawidłowo utylizować? Najlepiej wlać olej do odpowiednio przygotowanego pojemnika - może być to np. słoiczek, butelka lub dość małe wiadro. Później należy wyrzucić to opakowanie do odpadów zmieszanych. Jednak jest to dobre wyjście w przypadku małych ilości oleju lub oliwy zużywanych w domach. Kiedy jesteśmy właścicielami dużego lokalu gastronomicznego, a ilość oleju mogłaby zapełnić kilka basenów to w takiej sytuacji lepiej zaufać profesjonalistom. Na rynku istnieje bardzo wiele firm zajmujących się odbiorem oraz utylizacją zużytego oleju spożywczego. Oni będą wiedzieć jak skutecznie oraz bezpiecznie dokonać procesu utylizacji.

Recykling oleju - małe koszty, duże korzyści

Ciekawym, a być może nawet nieznanym faktem jest to, że firmy, które zajmują się utylizacją oleju również mogą dostarczyć świeży olej pod nasze drzwi. Olej taki powinien być bardzo wysokiej jakości, ponieważ będzie dostarczony przez profesjonalistów. Warto pamiętać, że odpowiednia utylizacja oleju spożywczego to obowiązek każdego właściciela lokalu gastronomicznego. Koszt usługi utylizacji przez profesjonalną firmę to z reguły około kilkadziesiąt złotych, cena zależy oczywiście od firmy. Warto podkreślić, że zużyty olej nie idzie na marne. Po poddaniu go procesowi recyklingu może byc użyty przez rafinerię do produkcji szerokiej gamy biopaliw.

Dbanie o ekologię jest wspólnym interesem każdego z nas. Nie powinniśmy tej sprawy lekceważyć, ponieważ za kilkadziesiąt lat możemy obudzić się na planecie, której już nie będzie można uratować.