Udane wariacje kulinarne na temat wątróbki drobiowej

Polacy najchętniej przyrządzają wątróbkę w tradycyjnej, najprostszej formie. Najsmaczniejsza według większości jest oczywiście wątróbka duszona z cebulą lub jabłkami. Do tego obowiązkowo gotowane ziemniaki oraz kiszony ogórek. Symbol sycącego obiadu. Zazwyczaj, po przygotowaniu całej patelni duszonej wątróbki drobiowej, na drugi dzień pozostaje jeszcze pewna jej ilość. Warto wykorzystać ją do dań kolacyjnych lub śniadaniowych. Przy odpowiednim doprawieniu oraz dodatkach wątróbka nabrać może zupełnie nowego smaku. Proponujemy zatem dwa rozwiązania w postaci sałatki z zieloną fasolką oraz farszu do naleśników typu tortilla.

Sałatka z wątróbką i zieloną fasolką

Potrzebować do niej będziemy:

  • 4 duże wątróbki - mogą być duszone w winie i na maśle, bez cebuli
  • 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej, już pokrojonej - wykorzystać możemy także świeżą fasolkę, jeśli przygotowujemy sałatkę w okresie letnim
  • 1 cebulę dymkę
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • oliwę lub olej
  • połówkę cytryny

Sałatka z wątróbką i fasolką - wykonanie

Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki. Mrożoną lub świeżą zieloną fasolkę gotujemy do stanu zmięknięcia, nie przyprawiamy. Po ostudzeniu fasolki dodajemy ją do wątróbki. Następnie należy pokroić cebulę dymkę na dłuższe paski i dodać do pozostałych składników. Kolejnym zadaniem będzie przygotowanie sosu. Sałatka ta powinna być mokra, dlatego nie warto żałować do niej oleju lub oliwy. Do małego słoiczka wlewamy więc 8 stołowych łyżek sosu sojowego, następnie dodajemy olej, pieprz cayenne. Na koniec trzeba wycisnąć do powstałej mikstury sok z połowy cytryny. Po zakręceniu słoika wszystko dokładnie wstrząsamy, aby powstał jednolity sos. Wlewamy go do miski z sałatką i dokładnie wszystko mieszamy. Dobrze jest odłożyć sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się z sobą połączyły. Najlepiej smakuje na zimno z podanym ciepłym pieczywem, np. w postaci pszennych bułeczek lub razowych grahamek.

Farsz do tortilli z zastosowaniem wątróbki

Jest bardzo treściwy i smaczny. Jeśli znudzi nam się ciągłe stosowanie mięsa mielonego lub drobiowego - możemy spróbować przygotować farsz przy użyciu wątróbki. Po zmieleniu wątróbki w blenderze na gładką masę mięso będzie jeszcze bardziej delikatne. Warto doprawić je na ostro, przyda się więc nieco papryczki chili w proszku oraz papryki słodkiej. Farsz z wątróbki drobiowej świetnie skomponuje się w naleśnikach z dodatkiem czegoś zielonego. Można postawić na szpinak, rukolę, albo jarmuż. Naleśnik smarujemy na całej powierzchni obficie masą z wątróbki. Następnie kładziemy na nim kilka liści szpinaku, rukoli lub jarmużu. Można także położyć dodatkowo kilka pasków pokrojonej świeżej papryki - żółtej, zielonej lub czerwonej. Po zwinięciu polecamy na krótki czas umieścić tortille w lodówce, schłodzone smakują najlepiej. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mielonym mięsem. Sprawdzą się w roli dania obiadowego, jak i również przekąski zabieranej do pracy. Przygotowane propozycje to tylko część rozwiązań, jakie można uzyskać przy zastosowaniu wątróbki. Smacznego!

Więcej informacji: Więcej ciekawych przepisów i ciekawostek gastronomicznych znajdziesz na stronie - Bracia Budnik - sprawdź więcej.