Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Piaseczno

posiłek w pracy

Spożywanie w czasie pracy jest bardzo istotne, dlatego nie powinniśmy pomijać posiłku w pracy. Poza jednym głównym daniem możemy sobie pozwolić na jedną lub dwie mniejsze przekąski. Najważniejsze jest to, aby każda z potraw była zdrowa i dostarczała do naszego organizmu zdrowe składniki odżywcze. Jak jeść w biurze? O czym pamiętać?

Dlaczego obiad jest taki ważny?

Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się, że przegapiony obiad można „nadrobić” podczas kolacji. W rzeczywistości organizm, który nie otrzymuje kalorii we właściwym czasie, aktywuje tryb oszczędzania energii. Mechanizm metaboliczny jest zaprojektowany w taki sposób, aby w każdej „ekstremalnej” sytuacji organizm starał się oszczędzać jak najwięcej zasobów. Tak więc jeżeli przez wiele godzin nie dostarczamy do swojego organizmu energii, zaczynamy czuć się znacznie gorzej oraz zmniejsza się nasza wydajność i produktywność. Oczywiście nie każdy ma szczęście pracować w firmie, która dba o zdrowie i odżywianie swoich pracowników. Zazwyczaj jednak pracownicy mogą skorzystać ze specjalnie wyznaczonego pomieszczenia, w którym znajduje się podstawowy sprzęt kuchenny: lodówka, kuchenka mikrofalowa, stoły i krzesła. Dzięki temu każdy może przyjść do pracy ze zdrowym posiłkiem, przechowywać go w lodówce i odgrzewać, aby spożyć „na ciepło”. Czasem problemem, który utrudnia zdrowe odżywianie w pracy, są nieprzychylne spojrzenia współpracowników, którzy nie rozumieją, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Niezalenie od tego, co przeszkadza w utrzymywaniu pełnowartościowej diety, możemy pokonać wszystkie problemy. Catering dietetyczny Piaseczno jest najskuteczniejszym rozwiązaniem.

Jedzenie w pracy – jak przygotować i wziąć ze sobą zdrowe posiłki?

Jedzenie w czasie pracy jest bardzo istotne. Nasz organizm, nawet jeżeli pracujemy w biurze, potrzebuje energii. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo czasu, aby przygotować prosty posiłek w pracy, powinniśmy gotować w swoim domu. Najlepiej postawić na jeden „główny” posiłek i jedną lub dwie przekąski, które będą dostarczać nieco mniejszą ilość kalorii. Główny posiłek powinien dostarczać wszystkie najważniejsze składniki odżywcze: białka, tłuszcze i węglowodany. Jeśli w pracy używamy kuchenki mikrofalowej do podgrzewania jedzenia, do pakowania powinniśmy używać podgrzewanego pojemnika. Aby zapobiec zepsuciu się jedzenia jeszcze przed obiadem, powinniśmy pamiętać o tym, aby pojemnik był dokładnie zamknięty. Pomijanie głównego posiłku w pracy jest bardzo niebezpieczne, ponieważ ryzykujemy powrót do domu głodnymi i zjedzenie zbyt dużej ilości jedzenia wieczorem, po powrocie z pracy. W wielu przypadkach właśnie to jest głównym powodem przejadania i tycia.