Kuchnia japońska już od kilku dobrych lat nieustannie zyskuje na popularności. Na początku powstawały głównie sushi bary, jednak obecnie można zauważyć coraz więcej restauracji serwujących dania Kraju Kwitnącej Wiśni.

I choć nadal wielu Polakom przysmaki z Japonii kojarzą się przede wszystkim z sushi, to można zauważyć wzrost zainteresowania innymi potrawami. Poznaj prawdziwe hity japońskiej kuchni, które warto wypróbować podczas kolejnej wizyty w ulubionej japońskiej knajpie.

Sushi – potrawa, na której punkcie oszalał cały świat

Choć historia sushi jest dość długa i liczona w setkach lat, to na Zachodzie ta potrawa zagościła na dobre dopiero w XXI wieku i obecnie doczekała się setek odmian. Gotowany ryż zaprawiony octem zawija się w algi i podaje z różnorodnym farszem. Najczęściej można spotkać sushi z surową rybą, owocami morza, wodorostami, warzywami, grzybami oraz tofu, co oznacza, że nawet wegetarianie i weganie mogą znaleźć coś dla siebie w japońskiej restauracji. Smacznym dodatkiem do sushi jest sos sojowy lub wasabi, czyli pikantny chrzan dla fanów kuchni na ostro.

Na to danie japońskiej kuchni można sobie śmiało pozwolić nawet podczas diety, ponieważ jest bogate w błonnik, który zapewnia dość szybkie uczucie sytości, a ponadto pomaga w regulacji cholesterolu i ogranicza wchłanianie cukrów oraz tłuszczów. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że sushi może być także bogatym źródłem kwasu foliowego, białka, kwasów omega-3, minerałów i witamin. Tradycyjnie sushi serwuje się z zieloną herbatą, która wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.

Ramen – czyli taki trochę japoński żurek

Skojarzenia z żurkiem mogą nasuwać się głównie dlatego, że w dość popularnej wersji zupy ramen, podobnie jak w przypadku żurku, pływa ugotowane na twardo jajko. I na tym podobieństwa właściwie się kończą. Ramen to zupa typu fast-food, która jest pierwowzorem popularnych zupek chińskich. Jedna porcja może dostarczyć organizmowi aż 500 kilokalorii! Ponadto próżno szukać w tym daniu wartościowych składników odżywczych, można natomiast znaleźć w nim sporo węglowodanów oraz sodu.

Dlaczego zatem warto skusić się na ramen? Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca i po prostu smaczna zupa, która i tak jest zdrowsza niż większość dan z barów szybkiej obsługi. Jej podstawą jest rosół wieprzowy i makaron pszenny, a do popularnych dodatków oprócz jajka należą także ryby, mięso, owoce morza, grzyby, kiełki fasoli, wodorosty oraz warzywa z rzodkwią japońską, pędami bambusa i kapustą pekińską na czele.

Sashimi – nie mylić z sushi!

Sashimi często pojawia się w tej samej kategorii dań w menu, co sushi, warto jednak wiedzieć, że jest to osobna potrawa. Sashimi dokładnie oznacza japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb i owoców morza, choć istnieją również odmiany z wykorzystaniem wołowiny lub koniny.

Pokrojone w kostkę lub podawane w płatkach kawałki mięsa serwuje się z przyprawami oraz smacznymi dodatkami: wasabi, sosem sojowym oraz fantazyjnie ułożonymi warzywami. Warto sięgnąć po sashimi ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, minerałów oraz witamin, które można znaleźć przede wszystkim w wersji z tłustymi rybami morskimi.

Więcej informacji

Jeżeli zastanawiasz się nad sushi Łomianki - sprawdź restaurację Gold Sushi