Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Piaseczno

Jak wyglądają śniadania w Japonii?

Śniadanie to dla wielu z nas najważniejszy posiłek dnia. Dla Japończyka, prawdziwe, zbilansowane śniadanie łączy w sobie wiele aromatów, smaków i zapachów. W Kraju Kwitnącej Wiśni na śniadanie spożywa się bardzo podobne dania jak na obiad i lunch.

Poszczególne dania podaje się w oddzielnych, zdobionych miseczkach,dzięki czemu posiłek oprócz walorów smakowych ma też estetyczne. Podstawą jadłospisu mieszkańców Japonii otoczonych wodami Pacyfiku są głównie ryby i owoce morza. Z czego więc składa się tradycyjny pierwszy posiłek dnia w Japonii?

Gotowany ryż

Najczęściej na japońskich stołach pojawia się jego klasyczna, biała wersja lub nieco mniej popularna- brązowa. Ryż zawiera dużo białka i sprawia, że posiłek jest sycący i zawiera dużo błonnika wspomagającego pracę jelit.

Zupa miso

Dla Europejczyków spożywanie zupy jest dosyć niespotykane, wyłączając oczywiście słynna zupę mleczną. W Japonii to popularny element każdego śniadania i obiadu. Zupa miso jest robiona z fermentowanej pasty sojowej będącej często składnikiem sosów i dressingów. Zawiera grzyby mun, warzywa i duże ilości tofu, które ma dużo białka roślinnego, wapnia i fosforu.

Natto

To sfermentowana soja, której jedzenie często przeraża turystów przyjeżdżających do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ma charakterystyczny zapach i ciągnącą się konsystencję. Można ją dostać na targach i straganach japońskich. Jest serwowana z sosem sojowym i oczywiście ryżem.

Piklowane warzywa

Najpopularniejszymi piklowanymi warzywami w Japonii są ogórki, które marynuje się w sosie sojowym, occie i oliwie. Na japońskich stołach można spotkać też wersje marynowane marchwi, selera, kapusty pekińskiej i imbiru (różowego i białego) będącego dodatkiem do sushi.

Nori

To glony, zwane również algami występujące w oceanach i wodach słodkich. Są dla człowieka źródłem wielu składników odżywczych. Suszone wodorosty spożywa się z ugotowanym ryżem i sosem sojowym.

Tamagoyaki

To omlet z jajek z dodatkiem sosu sojowego. Smaży się go na patelni i może mieć dowolną zawartość, najczęściej dodaje się do niego warzywa, makaron sojowy i ryby.

Smażony węgorz (unagi)

Węgorz jest tłustą i ciężkostrawną rybą, dzięki czemu jako składnik śniadania daje mnóstwo energii na cały dzień. Jest bardzo cenioną rybą w Japonii.

Suszone ikanago

To słodko-gorzkie rybki, często anchois jedzone w całości i smażone w cukrze karmelowym i imbirze. Są bardzo chrupkie, dzięki czemu bardzo dobrze komponują się z miękkim, gotowanym ryżem.

Śliwki umeboshi

To marynowane, fioletowe śliwki o słodko-gorzkim smaku. Są składnikiem wielu past i sosów ze względu na swój niezwykle oryginalny smak i zapach. Są bogate w wiele witamin i antyoksydantów.

Do śniadania

Do śniadań w Japonii podaje się zieloną herbatę (senchę), która idealnie komponuje się z posiłkiem.

Bento, czyli drugie śniadanie

To małe posiłki, które Japończycy zabierają ze sobą do pracy lub do szkoły w pudełkach śniadaniowych. Najczęściej takie pudełka mają dwie przegrody - jedną na ryż, a drugą na dowolnie wybrany do niego dodatek. W Europie moda na bento staje coraz bardziej popularna.

Więcej informacji

Sprawdź menu w sushi restauracji dostępnej pod adresem https://goldsushi.pl/ - dowiedz się więcej o japońskich potrawach